Tomaat

Zaaien

Om de perfecte tomatenplant te creëren worden er 2 soorten tomatenplanten gezaaid. Een onderstam voor sterke wortels en een betere resistentie en een bovenstam, deze bepaalt het ras (cherry, kleine, middel en grove). Om een selectie te kunnen maken met alleen maar goede planten zaaien wij 43% meer. Het sorteren van de juiste planten doen wij met de sorteermachine, wij maken uitsluitend gebruik van klasse 1 sortering!

Enten

Ca. 14 dagen na het zaaien, als de onderstam en de bovenstam dezelfde dikte en grootte hebben, worden ze geënt. Enten houdt in dat de bovenstam vergroeid op de onderstam. De onder- en bovenstam worden op dezelfde manier schuin afgesneden. Dan wordt de bovenkant van de bovenstam vast gemaakt aan de onderkant van de onderstam door middel van een entclip. Op deze manier worden alleen de goede eigenschappen van beide rassen benut en creëer je een sterkere plant.

Oppotten en toppen

Als de ent sterk genoeg is na ca. 7 dagen wordt de plant opgepot in een pot van steenwol. Oppotten doen wij met een oppotmachine. Na een dag of 4 á 5 zit de ent vast geworteld in de pot en kan de kop eruit getopt worden. Door middel van het toppen groeien er nieuwe scheuten uit de oksels van de overgebleven bladeren. Deze scheuten worden de uiteindelijke tomatenplant.

Stokken en clippen

Nadat de tomatenplant getopt is, kunnen de stokken erbij gezet worden. Dit gebeurt met een speciaal ontwikkelde stokmachine. Op het moment dat de scheuten ca. 15 á 20 cm gegroeid zijn, worden ze vastgezet met een clip of elastiek aan de stok. Op deze manier kan de plant niet omvallen.

Uitzetten en afleveren

Als de tomatenplanten gestokt en geclipt of gestiekt zijn, worden ze uitgezet. Op deze manier geven we de planten alle ruimte om het licht op te nemen en alle ruimte om goed te groeien. Om de tomatenplant sterk en weerbaar op te laten groeien gebruiken wij biologische bescherming tegen ziekte en plagen. Op deze manier kweken wij een duurzaam product.

Als de tomatenplant groot, sterk en weerbaar genoeg is wordt hij afgeleverd bij de tuinder.

Over Plkw. P van Geest

Betrouwbaar, flexibiliteit, samenwerken en deskundigheid. Dit zijn de kernwaarden van Plkw. P van Geest. Van Geest is een moderne plantenkwekerij, gevestigd in Maasland. Het bedrijf is gespecialiseerd in de grootschalige productie van groenteplanten en hortensia’s.

Connect with us

Facebook
Youtube

Follow us
Contact

Plantenkwekerij P. van Geest
Herenlaan 21
3155 DC Maasland


Tel: +31 (0) 174 52 51 50